Guidning

 ARKEOLOGIEVENT 

Guidade turer

Följande guideturer för privata grupper bokas via mail: info@arkeologievent.se

eller telefon: 070-299 48 56.

Bokning bör helst ske senast 2 veckor innan eventets datum.

* Vaxholms historia

Vaxholm brukar kallas för Skärgårdens huvudstad och fick stadsrättigheter redan 1647. Denna guidetur tar er genom Vaxholms äldsta stadskärna. Upplev de pittoreska små gränderna och hör om anekdoter från skärgården och viktiga händelser i Sveriges historia. Guiden berättar om vikingarna som var bosatta runt Vaxholm för 1000 år sedan och om den första familjen som bosatte sig på Norra Vaxön 1297. Vidare får ni höra om den stora förändringen då Gustav Vasa bestämde att det skulle byggas en försvarsanläggning på den lilla ön Vaxholmen vid 1500-talets mitt. Kronan, fisket och sommargästerna är tre faktorer som präglat och format den lilla staden - se vilka spår som finns kvar i dag! Guideturen tar ca 1 timme och startar samt avslutas vid Vaxholms rådhus.

Pris: 1000 kronor + 80 kronor/person.

* Vaxholms mörka minnen

Ströva genom Vaxholms äldsta kvarter och ta del av den lilla skärgårdsstadens mörka minnen. En annorlunda stadsvandring där guiden berättar om mord, svarta döden, avrättningar och hemsökta platser. Vi kallar inte turen för spökvandring - men den är ack så kuslig ändå. Vem var egentligen kvinnan som dömdes till döden för häxkonst 1666? Och är det verkligen ett spöke som visar sig i den gamla spegeln på Waxholms Hotell? Efter en timmes ryslig vandring tar guiden adjö.

Pris: 1000 kronor + 80 kronor/person.

* Eriksös kusliga historia

Samling vid Fiskeföreningens stuga i Vandrarhemsbacken på Eriksö, Vaxholms kommun. Guiden berättar om Eriksös historia, vilken kantas av spöken och andra hemskheter. Egentligen kanske det inte har hänt mer otäckheter på Eriksö än på andra platser - men av någon anledning har gengångarna och de hemska minnena dröjt sig kvar på platsen. Kan det ha att göra med avrättningen som skedde på Galgberget 1666? Guideturen tar 45 minuter och avslutas på Galgberget ovanför Eriksömaren. 

Pris: 1000 kronor + 80 kronor/person

* Resarös vikingar

Start vid Överbybadet på Resarö, Vaxholms kommun. Guiden visar det vikingatida gravfältet och berättar om den vikingatida byn Killinge. Sedan vandrar gruppen genom skogen till Engarn – byn som anlades alldeles i vikingatidens slutskede. Guiden visar och berättar om de två gravarna som med stor sannolikhet tillhör Engarns grundare. Guideturen som tar ca 1,5 timme avslutas vid Engarn på Resarö.

Pris: 1000 kronor/timme + 80 kronor/person

* I vikingarnas fotspår

Under 1,5 - 2 timmar upptäcker vi spåren efter människorna som levde i den vikingatida byn Mista. Vi färdas genom Bogesundslandets vackra natur, besöker två vikingatida gravfält och en runsten. Guiden berättar dels allmänt om vikingatiden dels specifikt om Bogesund under nämnda tidsepok. Turen startar vid Bogesunds brygga (Vaxholms kommun) och avslutas på samma ställe.

Pris: 1000 kronor/timme + 80 kronor/person

* Vid vikingarnas härd

Denna guidetur är ca 1,5 - 2 timmar lång och är framförallt inriktad på vikingarnas hus och gårdar. Guiden visar platsen där arkeologerna har grävt fram spåren efter en vikingatida gård och berättar vad som hittades där. Under turen kommer ni även få veta vad vikingarna åt och drack, vad de spelade för spel samt höra om det dagliga livet på gården. Vi besöker även två vikingatida gravfält. Turen startar vid Askrike camping på Bogesund (Vaxholms kommun).

Pris: 1000 kronor/timme + 80 kronor/person

* Hemma hos vikingahövdingen

Denna guidetur är ca 1,5 - 2 timmar lång och är framförallt inriktad på vikingatidens övre samhällsklasser - hövdingafamiljerna. Guiden visar en runsten, ett gravfält samt platsen där Bogesunds vikingatida hövdingafamilj förmodligen bodde. Turen startar vid Söderby och avslutas vid Sundby - beläget på Bogesundslandet i Vaxholms kommun.

Pris: 1000 kronor/timme + 80 kronor/person

* Siggestas vikingar

På Siggesta gård på Värmdö har människor levt i 2000 år. Gården har en mycket spännande historia och många märkliga saker har skett här. Under guidningen som tar en timme får ni genom guiden stifta närmare bekantskap med vikingarna som levde i Siggesta, både stormän och fornnordiska präster. Guidningen startar och avslutas vid Siggesta gård.

Pris: 1000 kronor/timme + 80 kronor/person

* Frejaprästinnans by

Guidad tur i Kåsta (Roslags-Bro socken; Norrtälje kommun).  Guiden berättar om den mäktiga Frejaprästinnan som levde på platsen för drygt 1200 år sedan. Hennes grav hittades för 100 år sedan och innehöll bl.a. ett av Sveriges största ryggknappsspännen. Vi besöker gravfältet samt platsen där Frejaprästinnans gård förmodligen låg. Turen tar ca 1 timme.

Pris: 1000 kronor + 80 kronor/person