Paket

 ARKEOLOGIEVENT 

1. Guidning med strömmingslunch i historiska Vaxholm

Vaxholm, bara en timmas båtresa från Stockholm, är en pittoresk skärgårdsstad med trevliga små butiker, caféer, restauranger, badstränder och vacker natur. Här har folk levt av strömmingsfiske sedan 1500-talet när kung Gustav Vasa beslutade sig för att placera försvaret av Stockholms inlopp här. Fortfarande tronar Kastellet, den gamla fästningen, i sundet utanför byn. Ett besök där kastar dig tillbaka till tiden då Kastellet var som ett eget litet samhälle med höga militärer, soldater, officersfruar, pigor och fångar. Sedan 1800-talet är Vaxholm också känt för Vaxholmsströmming – en delikatess som fortfarande serveras på Vaxholms krogar.

Kliv ombord på en av våra taxibåtar vid Strandvägen i Stockholm och färdas bekvämt genom innerskärgården på resan mot Vaxholm. Känn historiens vingslag på Vaxholms Kastell när guiden berättar om fästningens spännande historia. I Norrhamnen bjuds ni på en stadsvandring genom stadens äldsta kvarter, där de små pastellfärgade trähusen omges av bryggor och prunkande trädgårdar. På den gemytliga restaurangen Hamnkrogen serveras stadens specialitet till lunch – strömming med tillbehör. Under eftermiddagen finns tid att strosa runt på egen hand – passa på att shoppa, besöka konstgallerier eller bada. Taxibåten möter upp i centrala Vaxholm för återfärd till Strandvägen i Stockholm. 

Följande guideturer för privata grupper bokas via mail: info@arkeologievent.se

eller telefon: 070-299 48 56.

Bokning bör helst ske senast 2 veckor innan eventets datum.

Tillgänglighet: 1 maj – 15 oktober

Varaktighet: 6,5 timmar

Avgång: 11.00 från Strandvägen 18 i Stockholm

Återkomst: 17.30 vid Strandvägen 18 i Stockholm

Pris: 1800 kr per person

Priset inkluderar: resor tur och retur med båttaxi, guidning på Vaxholms fästning, stadsvandring i Vaxholm, lunch exklusive dryck. 

Antal personer: minst 4 personer. Om färre än 4 personer vill boka paketet är kostnaden för hela paketet 7200 kr.

Arrangörer: Arkeologievent, Catch & Relax, Rindö Rederi, Resarö Sjötaxi, Vaxholms Fästnings museum, Hamnkrogen. 

Övrigt: Vi ger gärna tips på övernattningsmöjligheter i Vaxholm

För bokning och mer info: 

kontakta Arkeologievent via mail eller telefon; 

info@arkeologievent.se, 070-299 48 56

Paketet kan även erbjudas med start och avslut i Vaxholm. Innehållet i paketet är detsamma som ovan bortsett från resan till och från Stockholm.

Tillgänglighet: Tillgänglig hela året (reservation om isen ligger i Kastellsundet)

Varaktighet: 3,5 timmar

Avgång: 11.30 från centrala Vaxholm

Återkomst: 15.00 i centrala Vaxholm

Pris: 850 kr per person

Priset inkluderar: resa till Kastellet tur och retur med båttaxi, guidning på Vaxholms fästning, stadsvandring i Vaxholm, lunch exklusive dryck. 

Antal personer: minst 4 personer, max 30 personer. Om färre än 4 personer vill boka paketet är kostnaden för hela paketet 3400 kr.

För bokning och mer info:

Kontakta Arkeologievent, info@arkeologievent.se, 070-299 48 56

2. Kuslig kväll i Vaxholm

Ströva genom Vaxholms äldsta kvarter och ta del av den lilla skärgårdsstadens mörka minnen. En annorlunda stadsvandring där guiden berättar om mord, svarta döden, avrättningar och hemsökta platser. Vi kallar inte turen för spökvandring - men den är ack så kuslig ändå. Vem var egentligen kvinnan som dömdes till döden för häxkonst 1666? Och är det verkligen ett spöke som visar sig i den gamla spegeln på Waxholms Hotell? Efter en timmes ryslig vandring välkomnas ni in i värmen på mysiga restaurang Hamnkrogen. Bordet står färdigdukat för er och ni serveras en härlig fisk- och skaldjurgryta. Till efterrätt väljer ni valfri dessert från menyn. 

Tillgänglighet: Alla dagar året runt

Varaktighet: 2,5 timmar

Start: 18.00 i centrala Vaxholm

Avslut: Ca 20.30 i centrala Vaxholm

Pris: 475 kronor per person inkl moms; 52 euro per person.

Priset inkluderar: stadsvandringen ”Vaxholms mörka minnen” samt tvårätters middag på Hamnkrogen exklusive dryck. 

Arrangörer: Arkeologievent och Hamnkrogen

Språk: Svenska och engelska.

Övrigt: Vi ger gärna tips på övernattningsmöjligheter i Vaxholm

För bokning och mer info:

Kontakta Arkeologievent; info@arkeologievent.se, 070-299 48 56

3. Vikingar, grevar och friherrar på Bogesund


Bogesund är en lummig halvö belägen i Vaxholms kommun – bara en dryg halvtimme från Stockholm. För 1000 år sedan levde Gunne, Åsa och flera andra familjer på den vikingatida ön Boge. Ca 600 år senare lät en av Sveriges mäktigaste män - greve Per Brahe - bygga Bogesunds slott strax intill det vikingatida gravfältet. Ytterligare tvåhundra år senare lät friherre Nils von Höpken bygga om slottet - trots den gamla 1600-tals förbannelsen. Kanske var det därför slottet övergavs och förföll under 1900-talet...


Kliv ombord på en av de trevliga taxibåtarna vid Strandvägen i Stockholm och färdas bekvämt genom innerskärgården på resan mot Bogesund. Guiden möter upp er vid bryggan och sedan vandrar ni genom Bogesundslandets vackra natur, besöker ett vikingatida gravfält samt en runsten. Guiden berättar dels allmänt om vikingatiden dels specifikt om Bogesund under nämnda tidsepok. Vandringen avslutas vid Bogesunds slottsvandrarhem där ni bjuds på en utsökt lunch. Efter måltiden möter guiden upp er och tar er med in i Bogesunds slott. Slottet byggdes på 1600-talet och har bebotts av både grevar och friherrar. Efter slottsvisningen följer guiden er tillbaka till bryggan där ni hämtas upp av taxibåten för återfärd till Strandvägen i Stockholm. 


Tillgänglighet: 15 april – 30 september

Varaktighet: 6 timmar


Pris: 1650 kronor per person inkl moms; 175 euro per person.

Priset inkluderar: resor tur och retur med båttaxi, guidning på Bogesunds vikingatida gravfält och på Bogesunds Slott, lunch exklusive dryck.

Antal personer: minst 4 personer, max 30 personer.

Avgång: 10.00 från Strandvägen 18 i Stockholm

Återkomst: 16.00 vid Strandvägen 18 i Stockholm

Tilläggsinformation: Taxibåtarna är bekväma, uppvärmda och säkerhetsklassade. Meddela eventuella allergier vid bokningstillfället. Promenadvänliga skor rekommenderas. Ta med varma och regntåliga kläder alternativt paraply vid behov.

Arrangör: Resarö sjötaxi, Waxholm Watertaxi, Arkeologievent, Bogesunds slottsvandrarhem och Bogesunds Slott AB.


Bokningar: info@arkeologievent.se, 070-299 48 56

Bokningsvillkor: bokning och betalning ska ske senast 3 dygn innan evenemangets genomförande. Avbokning ska ske senast 3 dygn innan evenemangets genomförande för att få tillbaka pengarna. 

Språk: Svenska eller engelska.Paketet kan även erbjudas med start och avslut i Vaxholm. Innehållet i paketet är detsamma som ovan bortsett från att resan startar och avslutas i Vaxholm.

Tillgänglighet: 15 april – 30 september

Varaktighet: 5,25 timmar

Avgång: 10.30 från centrala Vaxholm

Återkomst: 15.45 i centrala Vaxholm

Pris: 950 kronor per person inkl moms..

Priset inkluderar: resor tur och retur med båttaxi, guidning på Bogesunds vikingatida gravfält och på Bogesunds Slott, lunch exklusive dryck.

Antal personer: minst 4 personer, max 30 personer.