Historiska föredrag

Vaxholms historia


Den här föredraget handlar framförallt om tiden från 1500-talets mitt och framåt. Hör Mikaela Lodén berätta om roliga skärgårdsanekdoter och viktiga händelser i Vaxholms historia.

Vaxholm före Gustav Vasa


Föredraget handlar om Vaxholms äldsta historia - från stenålder till medeltid. Ni får bland annat höra om stenåldersfynd, bronsåldersrösen och vikingatida byar.

Vaxholms vikingar


Följ med på en tidsresa till det vikingatida Vaxholm. Föreläsaren berättar om de sju byarna som fanns, människorna som levde där och hur livet kan ha tett sig här för tusen år sedan.

Vaxholms mörka minnen


Ta del av den lilla skärgårdsstadens kusliga historia. Det här är ett annorlunda föredrag där Mikaela Lodén berättar om mord, hemskheter och hemsökta platser.

Bogesunds slott


Hör Mikaela Lodén berätta om Bogesunds slotts långa och spännande historia, från 1600-talet fram till idag.

Tenös historia


Ta del av Tenös långa och spännande historia. Mikaela Lodén berättar bland annat om hur Pålsundsbron förband Vaxholm med fastlandet, Pålsundsbatteriet och Fingalso.

Skärgårdens historia


Mikaela Lodén berättar om Stockholms skärgårds historia med fokus på öarna i mellanskärgården.

Södermalms historia


Mikaela Lodén berättar om Södermalms historia, från bronsålderslämningar till häxprocesser och författare som levde på ön på 1900-talet.

Stockholms historia


Hör om Stockholms långa och spännande historia.

Julfirande förr i tiden


Mikaela Lodén berättar om julfirandet i olika tider och i olika samhällsklasser. Du får höra om vilka traditioner som vi tog med oss från det hedniska midvinterblotet och hur de har förändrats under tidens gång.

Valborgsfirande genom tiderna


Mikaela Lodén berättar om Valborgsfirande genom tiderna med fokus på Valborgsfirande i Vaxholm. 

Frejaprästinnan från Roslagen


Föreläsaren berättar om gudinnan Freja och frejaprästinnor i allmänhet och om frejaprästinnan från Roslags-Bro i synnerhet.